Дейността на Комисията за парламентарно сътрудничество ЕС-Русия се преустановява. Това съобщи председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, цитиран от БТА.

Достъпът до ЕП на посланика на Руската федерация в Брюксел и на още един руски дипломат ще бъде ограничен. Шулц поясни, че посланикът и дипломатът няма да имат свободен достъп до ЕП, както досега.

Молбите на членове на руската Дума, както и на Съвета на федерацията на Руската федерация за достъп до ЕП, ще бъдат преценявани поотделно, според всеки конкретен случай.

Предприетите от ЕП стъпки ще останат в сила до отмяната на т. нар. черен списък за забрана на европейски политици и официални представители на ЕС да влизат в Русия. В него влизат голям брой евродепутати.

Шулц е съобщил за решението на руския посланик в Брюксел. В официалното съобщение на европарламента се отбелязва, че според ЕП руските власти не са успели да осигурят прозрачност при съставянето на списъка, както и да съобразят тези решения със задълженията си по международното право.

По думите на Шулц, така засегнатите нямат възможност да се защитят по правен път и да обжалват.