Европа затяга още мерките в опит да ограничи заразата от COVID-19.

Швеция

В Швеция броят на седящите на една маса в заведенията се намалява до осем души. Препоръчва се също на хората да работят от вкъщи, където това е възможно, както и да избягват обществения транспорт, търговските центрове и спортните зали.

По данни на здравните власти Швеция е регистрирала от петък 10 177 нови случая на коронавирус и 31 смъртни случая. Починалите в страната от началото на пандемията са вече 5969.

През последните седмици в Швеция има рязко увеличение на броя на новите заразени, които надминават върховите нива през пролетта. Разпространението на вируса, съотнесено към броя на населението, обаче не е толкова голямо, колкото в държави като Белгия, Испания и Франция.

Италия

Италианският премиер Джузепе Конте подписа тази нощ указ, по силата на който от утре в Италия ще има национален полицейски час. Той ще започва в 22 ч. местно време и ще приключва в 5 ч. сутринта.

Ще се въведат и други ограничения, които ще са в сила до 3 декември и за които премиерът Конте ще направи изявление днес. Една от тях е затварянето на търговските центрове през уикендите.

Италия бе първата европейска страна, засегната от епидемията от коронавирус през февруари. Италианските власти регистрираха над 39 000 смъртни случая от вируса и над 750 000 заразени.

Унгария

Унгария от полунощ отново е в извънредно положение. Властите наложиха вечерен час от полунощ до 5 ч. и затварят барове и други места за забавление.

Образователните институции, магазините и ресторантите ще продължат да работят както обикновено. Културните и спортни събития ще бъдат ограничени до една трета от максималната посещаемост.

През последното денонощие Унгария регистрира максимално ежедневно нарастване на броя на хората, заразени с коронавирус - 3989. Общият брой на заразените достигна 86 769. От началото на пандемията 1973 души са починали в страната от усложнения, причинени от коронавируса.

Франция

Франция съобщи за 854 нови смъртни случая от коронавирус снощи, с което общият брой на смъртните случаи в страната достигна 38 289.

Съобщава се и за 36 330 нови случая на заразени с коронавируса французи, а в момента 26 265 души са хоспитализирани заради болестта. Около 3878 от тях са в реанимация. 96 департамента в страната остават в уязвимо положение, като 2448 клъстера на заразата в страната се считат за сериозни.

Националното събрание във Франция първоначално гласува снощи за удължаване на периода на блокиране, обявен от правителството на 17 октомври до 16 февруари 2021 г. заради значително увеличение на случаите.

Това предложение, внесено в парламента от членове на управляващата партия на френския президент, беше отхвърлено от опозицията, която предложи всички да имат възможността да празнуват Коледа със семействата си, така че блокадата във Франция ще продължи до 15 декември.