На изненадваща пресконференция снощи, чийто начален час беше променян неколкократно, британският премиер Борис Джонсън обяви ново затваряне на Англия, което ще бъде в сила от полунощ на 5 ноември.

Англичаните обаче не приемат еднозначно новите мерки. Съботният  ден беше белязан с протести срещу ограниченията в Лондон, както и в Бирмингам и Дорсет още преди да стане ясно, че от четвъртък влизат в сила нови.

Снимка: btvnovinite.bg

От 5 ноември на хората в Англия ще бъде указано да останат по домовете, освен в случай, че имат работа, която не може да се извършва от там, грижа за деца, образование, упражнения на открито, медицински причини и пазаруване на основни продукти.

Срещите на закрито или в частни градини няма да бъдат разрешени, но хората могат да се срещнат с друг човек от друго домакинство на обществено място.

Пъбовете, баровете, ресторантите ще трябва да се затворят, но все пак могат да осигуряват храна за вкъщи и доставки.

Снимка: btvnovinite.bg

Фитнес залите, басейните и салоните за красота също ще бъдат затворени. Ще бъде препоръчано да се избягват всички несъществени пътувания с частен или обществен транспорт.

Въпреки че мерките снощи бяха обявени до 2 декември, още тази сутрин в интервю, външният министър Доминик Рааб, допусна те да бъдат удължавани, съобразно ситуацията с разпространението на вируса.

Бизнесът реагира мълниеносно на новината, заявявайки, че поредното затваряне ще има пагубен ефект върху икономиката, още повече че е съчетано с неяснотите по това какво ще се случи след приключването в края на годината на гратисния период след раздялата с Европейския съюз.

Вече е ясно, че през следващия месец ще бъдат осъществявани държавни плащания на работниците, които ще си останат по домовете на ниво от 80% от заплатите им.

Снимка: btvnovinite.bg

Съществуващите мерки за помощ трябваше да приключат този уикенд и да бъдат заменени с по-малко щедра програма.

Можем да сравним мерките с шлюза, който предпазва Лондон от наводненията на Темза. От построяването си през 1982 година е използван само 193 пъти, за да предпази града от приливните вълни.

Не е ясно, дали оповестените мерки срещу втората вълна на пандемията ще имат същата ефикасност, но в снощното си изказване премиерът Джонсън заяви: "Трябва да сме смирени пред природата".