Европа приветства искането на Украйна за членство в ЕС и ще работи в тази посока. Това беше заявено официално днес в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел непосредствено преди обръщение на украинския президент Володимир Зеленски.

Европейските депутати гласуват и специална резолюция.

Коментарите са за исторически ден в Европарламента. Десетки евродепутати с украински знамена, дълги аплодисменти за украинския президент, и пореден ден, в който темата за евентуално даване на Украйна на статут на страна – кандидат за ЕС, вече съвсем не е табу. 

Снимка: EPA

Пореден ден, в който европейското бъдеще на Украйна вече далеч не е тема-табу. Потвърди го и председателят на Европаралмента, непосредствено преди емоционално обръщение на украинския президент.

„Без вас, Украйна ще е сама. Доказахме силата си и че можем да сме като вас. Сега вие покажете, че сте до нас, че няма да ни изоставите. Докажете, че сте европейци и тогова животът ще надделее над смъртта, светлината – над мрака. Слава на Украйна!“, заяви Володимир Зеленски.

„Признаваме европейската перспектива за Украйна. Ние приветстваме кандидатурата на Украйна за статут на държава-кандидат и ще работим в тази посока. Ние искаме и трябва да се изправим пред бъдещето заедно. Г-н президент, ние заставаме до вас в борбата ви за оцеляване в този мрачен момент от историята ни“, каза Роберта Мецола.

Резолюцията, която се обсъжда днес в Европейския парламент много остро осъжда "незаконната руска военна агресия" срещу Украйна и призовава да не се прави никакво изключение от европейските икономически санкции срещу Русия, независимо до какъв отговор би довело това за националните икономики на държавите-членки. 

Важно уточнение - емоционалната атмосфера от този следобед не означава, че евродепутатите са единодушни по темата за евентуален статут за Украйна на кандидат. 

След около час ще стане ясен резултатът от вота, но може би няма да е изненада, ако крайно леви и крайно десни депутати гласуват против резолюцията.

Различни позиции има и сред държавите-членки. 8 държави от Централна и Източна Европа, между които и България, призоваха Съюза да даде статут на Украйна на страна-кандидат.

Снимка: EPA

Западноевропейски страни, между които Германия, Нидерландия и Франция обаче са против и днес вече се появиха неофициални коментари, че ако незабавно бъде даден статут на Украйна на страна кандидат това би поставило сериозен проблем за Европа без да е ясен какъв ще е изходът от военните действия в момента в Украйна, тъй като тогава Европа би се превърнала директно в страна в конфликта.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!