Европейският съюз е готов да помогне на Непал да се справи с последствията от днешното опустошително земетресение, се казва в съвместно изявление на външнополитическата служба на ЕС и Европейската комисия.

"Това е хуманитарна извънредна ситуация, която се нуждае от международна координирана помощ, която ЕС е готов да окаже. Ще проучим начини да помогнем на Непал да се справи с разрушенията и да помогнем на жителите му. Разглеждаме и възможността да предоставим на Непал бюджетни средства", се казва в изявлението.

В него се съобщава, че аварийният координационен център за реагиране на Европейската комисия внимателно следи ситуацията, а хуманитарни експерти са потеглили към кризисните райони.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че е потресен от земетресението в Непал и добави, че Германия е готова да направи всичко по силите си да помогне на Непал. Френският президент Франсоа Оланд каза, че Франция е готова да отговори на евентуална молба за помощ от Непал.

Норвегия обеща 30 милиона крони (3,5 милиона евро) хуманитарна помощ и уточни, че приносът ѝ може да се увеличи, след като се научи повече за ситуацията.

Съболезнования на властите на Непал изрази китайският президент Си Цзинпин, който заяви, че страната му иска да помогне на Непал.

САЩ вече обявиха, че изпращат спасителен екип и отпускат първа помощ от 1 милион долара на Непал, който пострада днес от силно земетресение, отнело живота на над хиляда души.

Доброволци и служители на непалския клон на Червения кръст помагат в издирването на оцелели и оказване помощ на ранените, предаде Франс прес. "Кръвната банка на Червения кръст в Непал редовно зарежда медицинските заведения в столицата", съобщи тя и добави, че ще използва и запасите на офисите си в Куала Лумпур и Дубай.

Прекъснати са комуникациите, електричеството и водоснабдяването, съобщи неправителствената организация Оксфам, чийто офис в Непал се готви да занесе питейна вода и продукти от първа необходимост в засегнатите райони.

Френската неправителствената организация "Действие срещу глада" (Action contre la Faim) заяви, че е изпратила свои екипи в пострадалите райони за оценка на щетите и нуждите.

  • Еверест се е преместил с 3 сантиметра след непалското земетресение
  • Училищата в Непал отвориха врати (ГАЛЕРИЯ)
  • В Непал започна евакуирането на 3000 жители от откъснати от света планински села
  • Непал пред ново бедствие – свлачища
  • Уникални кадри от семейство българи, преживяло два труса в Непал (ВИДЕО)
  • Броят на жертвите от земетресенията в Непал достигна 8400
  • Непал се връща към нормалния живот
  • Огромно свлачище в Непал след втория силен трус
  • Непал ще се люлее поне още 3 години след мощното земетресение
  • Поне 83 жертви и над 2000 ранени след втория силен трус в Непал