Европейската комисия съобщи днес, че въвежда годишни доклади за състоянието на върховенството на закона във всички държави от ЕС. Тази цел бе потвърдена и от новоизбрания председател на комисията Урсула фон дер Лайен.

В съобщението на ЕК се отбелязва, че докладите ще помогнат за ранно откриване на възникващи нередности, посочва БТА.

ЕК заявява, че при нарушения на върховенството на закона ще продължи да използва в пълна степен своите правомощия, ако мерките за ранно предупреждение и предотвратяване на нарушенията не са ефективни. ЕК изразява готовност да иска от Съда на ЕС разглеждане на делата за нарушаване на законността по бързата процедура, когато е необходимо. 

Комисията уточнява, че ще насочи бюджетни средства към гражданското общество, за да се обясняват правилата на правовата държава. Предвижда се допълнително сътрудничество със Съвета на Европа, съдебните мрежи и националните парламенти. Комисията призовава Европейския парламент, Съвета на ЕС и европейските държави да участват пълноценно в този процес.

Данни от проучване на обществените нагласи показват, че по 80% от гражданите на ЕС определят като важни независимостта на съдилищата, медиите и гражданското общество, които не бива да бъдат сплашвани при опитите си да осветлят и накажат корупцията и лошите практики, даже и това да означава да бъде критикувана властта.