Последният за година Европейски съвет започва този следобед в Брюксел. Той е последен и за германското председателство на Съвета на ЕС. 

Именно, защото това е последна среща на евролидерите за германското председателство, неофициално се смята, че това е последен шанс за решаване на някои от най-горещите проблеми пред Съюза.

До последния момент не е ясно какво ще се случи с бюджета на Европа и Фонда за възстановяване от коронавируса. Те са свързани, а бюджетът от своя страна вече е свързан с клауза да спазване на принципите на правовата държава. 

И точно по тази причина, Полша и Унгария заплашиха с вето. Неофициалните новини от последните часове са, че германското председателство е постигнало пробив в преговорите с Варшава и Будапеща. Т.е. че днес може да бъде избегнато вето. Поне такива са сигналите от Полша. 

Коронавирусът, ваксините и координация между страните-членки в налагането или вдигането на ограничителни мерки – темата ще е основен акцент на срещата.

Климатичните промени и амбициите на Европа за намаляване на вредните емисии с 55% до 2030 г. също са сред проблемните въпроси за решаване днес.

Външнополитическите теми вероятно ще започнат с отношенията с Турция. Все още информацията е неофициална, но евролидерите може би ще се обединят около допълнителни санкции срещу Турция, заради продължаващото напрежение в източното средиземноморие и в защита на страните-членки Гърция и Кипър.