Лидерите на страните от Европейския съюз не успяха да постигнат пълно съгласие как да бъде финансирана общата борба срещу последиците от COVID-19. 

Въпреки че нямаше единодушие за финансите, общото мнение на евролидерите е за постигнат значителен напредък.

Снимка: Министерски съвет

Въпреки съпротивата на 4 държави-членки – Австрия, Дания, Швеция и Нидерландия, Съюзът постигна принципно съгласие – бюджетните вноски да бъдат увеличени от 1,2% на 3% от Брутния вътрешен продукт.

„Тези държави със слабите икономики казват, че искат грантове. Държавите със силни икономики казват – даваме ви кредити, колкото искате, после ще ни го върнете“, коментира българският премиер Бойко Борисов.

„Франция отстоява с изключително ясна позиция. Трябва да дадем адекватен отговор на ситуацията и възможно по-бързо да вземем решение за възможно най-решителния отговор“, каза френският президент Еманюел Макрон. 

Мярката за увеличените бюджетни вноски ще е временна и ще продължи 2-3 години. Германия настоява за по-трайни и продължителни действия за възстановяване на националните икономики.

Снимка: Министерски съвет


„Ще са необходими значителни инвестиции и то не само за продължаване на живота отпреди пандемията. Става въпрос за инвестиции в нашето бъдеще“, посочи канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Евролидерите се договориха да изработят общ план за действие до следващия Европейски съвет на 6 май.