Брюксел започва наказателни процедури срещу Унгария заради новия закон на Будапеща, с който се забранява разпространяването на информация и изображения за хомосексуалността и промяната на пола в училищното образование и телевизионните програми за непълнолетни.

Европейската комисия е уведомила унгарското правителство за основните права на ЕС, които законът нарушава, но в Будапеща се противопоставят на тези обвинения, като подчертават, че целта на законодателството е строго да защити децата и да гарантира изключително право на родителите да ги обучават, пише електронното издание Hungary Today.

Европейският съюз предприема действия след поредица от разногласия между управляващата унгарска партия „Фидес“ и няколко члена на блока по аспектите на унгарското законодателство, засягащи ЛГБТ+ общността. И докато някои членове на Европейския парламент поискаха спирането на средствата от ЕС на Унгария, Европейската комисия реши да започне наказателни процедури още в четвъртък.

Миналата седмица Европейският парламент прие резолюция, в която „осъжда най-категорично“ новия унгарски закон, насочен срещу общността ЛГБТ+, и разрушаването на демокрацията и върховенството на закона в Унгария.

Очакват се две нови процедури за нарушение срещу Унгария

Според „Политико“ Брюксел ще започне две процедури за нарушение срещу Унгария, като предостави официално уведомление и ще даде на правителството два месеца за отговор.

Първата процедура ще е за това, че законът нарушава правото на свобода на изразяване и информация „както и Директивата за аудиовизуалните медийни услуги и Директивата за електронната търговия“. В нея ще се подчертава, че законът нарушава свободата на предоставяне на услуги и свободното движение на стоки, пише „Фокус“.

Второто дело е заради реакцията на правителството към книгоиздателя Labrisz, който бе накаран да постави предупреждение върху детска книга, което уточнява, че се показва „поведение, отклоняващо се от традиционните полови роли“. Това, твърди Комисията, нарушава Директивата за нелоялните търговски практики.