Германският европейски комисар заяви пред вестник "Билд", че Турция вероятно няма да се присъедини към ЕС, докато Реджеп Тайип Ердоган е президент, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Турция започна преговори за присъединяване към ЕС през 2005 г., но постигна само слаб напредък. Перспективата предимно мюсюлманска Турция да стане член на ЕС тревожи много страни, а отношенията станаха по-обтегнати след провалилия се преврат през юли. Този въпрос вероятно ще изчака периода след Ердоган, заяви Гюнтер Йотингер в интервю за вестника. С оглед на сегашните условия присъединяването не е реалистично до края на следващото десетилетие, посочи той.

В неделя германският канцлер Зигмар Габриел заяви, че не вижда Турция като член на ЕС по време на неговата собствена политическа кариера, отбелязвайки, че блокът няма да бъде в позиция да приеме Турция, дори и Анкара още утре да изпълни всички изисквания за прием.

През юни германските депутати приеха резолюция, с която окачествиха масовите убийства през 1915 г. на арменци в Османската империя като геноцид. Това вбеси Турция, която отхвърля твърденията, че убийството на християните арменци от османските сили по време на Първата световна война е равносилно на геноцид.