Днес до урните отиват гражданите на Чехия и Ирландия. Продължава и предварителният вот в някои страни членки, както и електронният – в Естония.

В Чехия гласуването ще се проведе в 2  дни - през втората половина на днешния ден и първата половина на утрешния - 8 юни. Чехия и Ирландия са единствените страни в ЕС, в които се гласува 2 дни.

Ирландските гласоподаватели ще изберат своите 14 от 705 членове на парламента, докато чешките гласоподаватели определят своите 21 членове на Европейския парламент.

Вчера – 6 юни, първи гласуваха в Нидерландия. Данни от екзитполовете потвърждават очакванията за значителен подем на местната крайна десница. Партия, която ще оглави и новото правителство в Хага, е на второ място в евровота и се очаква да изпрати в Брюксел евродепутати. Това е коалицията „Зелени леви“ - Партията на труда. Втори са от Партията на свободата на Герт Вилдерс.

Тази година над 60 държави по света гласуват за европейски парламент. В 27 държави избирателите се отправят към урните между 6 и 9 юни.

Спечелилите 720 депутати ще имат важна роля в управлението на ЕК. Първата задача на новите евродепутати ще бъде да гласуват лидерите на европейските институции за следващите пет години. Изборите тази година ще бъдат значими, тъй като вероятно ще има рязка политическа промяна вдясно.