Евродепутатите изразяват загриженост относно правата на гражданите след брекзит.

Две седмици преди официалното оттегляне на Великобритания от Европейския съюз, европейските представители повдигнаха въпросите относно:

  • Схемата на обединеното кралство за уседналост
  • Създаването на независим орган
  • Свободата на движение
  • Продължителността на преходния период
  • Ограничаване на щетите за гражданите на ЕС и на Обединеното кралство

 

От пресслужбата на Европейския парламент заявиха, че за да бъде одобрено Споразумението за оттегляне, е  нужно уверението, че правата на гражданите ще бъдат защитени.

В приета резолюция, евродепутатите изтъкват, че загрижеността е най-вече съсредоточена в процедурата за кандидатстване за схемата за уседналост за ЕС, липсата на физическо доказателство за успешните кандидати, както и нейната достъпност.

Евродепутатите поставят под въпрос създаването на „независим орган“ от Обединеното кралство, предвиден в Споразумението за оттегляне, като отбелязват, че биха приветствали създаването на съвместен механизъм за контрол от страна на Европейския парламент и британският парламент.

Втората част от Споразумението за оттегляне защитава гражданите и семействата на ЕС в Обединеното кралство, както и гражданите на Великобритания в Съюза, се допълва в съобщението.

Според неговите разпоредби, всички социалноосигурителни права съгласно правото на ЕС ще бъдат запазени и правата на гражданите ще бъдат гарантирани през целия им живот.

Всички релевантни административни процедури трябва да бъдат прозрачни, безпроблемни и рационализирани.

Мониторингът на изпълнението и прилагането ще се осъществява от независим орган, който разполага с правомощия, равностойни на тези на Европейската комисия.

Резолюцията беше подкрепена с 610 гласа „за“, 29 гласа „против“ и 68 – „въздържал се“.