Евродепутати от различни държави и политически партии подготвят писмо до парламента на Албания, в което призовават българското национално малцинство в страната да бъде признато, се посочва в прессъобщение, изпратено от офиса на евродепутата Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ).

Парламентът на Албания работи върху проект на Закон за защита на националните малцинства, според който в страната има гръцко, македонско, влашко, ромско, египетско, черногорско, босненско и сръбско малцинство, но не и българско, се казва в съобщението.

В писмото евродепутатите припомнят, че има и доклад на Европейския парламент, в който се призовава да бъдат гарантирани правата на етническите българи в районите на Преспа, Голо бърдо и Гора.

„Проектозаконът за националните малцинства в Албания в момента се дискутира в албанския парламент. Има резолюция на Европейския парламент, призоваваща Албания да признае историческото българско етническо малцинство в Албания. Имаме общи усилия на българските власти и призоваваме заедно албанските власти, албанският парламент да включи в проектозакона българското малцинство. Нашата общност в Албания, в историческите места Мала Преспа, Голо бърдо и Гора, е изпратила петиция до албанския парламент, така че очаквам от Албания да признае българското етническо малцинство в тази страна“, посочва Ковачев.

Използвани са материали на БТА