Европейският парламент критикува Европейската комисия за липсата на действия срещу корупцията в България. Поводът за дебата бяха американските санкции по закона "Магнитски" за трима български граждани.

Важна е процедурата, за да няма несъстоятелни очаквания. Комисията по граждански свободи на ЕП настоя да разбере дали Брюксел възнамерява да е по-строг срещу корупцията и каква ще е ролята на новата Европейска прокуратура. Подобен ход изисква просто устен отговор на този етап.

Европа трябва да се събуди и да наказва корупцията, ЕК е бавна и прекалено предпазлива, заявиха евродепутати.

„Много от вас поискаха ЕК да е по-активна. Съгласна съм с вас. Комисията обаче няма компетенциите да води криминални разследвания, но Европейската прокуратура има и службата за борба с измамите, имат ОЛАФ“, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Парламентът настояваше да чуе реакцията на Брюксел, след като трета страна като САЩ, съюзник на Европа, налага наказания  на нейни граждани.

Българските евродепутати от ГЕРБ, член на ЕНП, се въздържаха от коментар. Реагираха колегите им от другите политически сили.

„Имаме дълбоки съмнения, подкрепени с конкретни доказателства, че това, което се изнася в публичното пространство по отношение на г-н Пеевски, е невярно, неадекватно и не отговаря на истината“, заяви Илхан Кючук от „Обнови Европа!“.

За Петър Витанов от Прогресивен алианс на социалисти и демократи е било важно да разбера кое е вярното: дали САЩ са били ужасно подведени или ЕК е стояла със здраво стиснати очи за ситуацията в България.

Представители на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, инициирала днешния дебат, ще посетят България до няколко дни.

След получения устен отговор днес от страна ЕК, поне на теория, евродепутатите могат да предприемат следващ ход и настояват за приемане на резолюция.