Корупцията е неприемлива за голямо мнозинство от европейците, това показва проучване на „Евробарометър“. 

Седем от десет европейци смятат, че корупцията е широко разпространена в тяхната страна и считат, че тя съществува в националните публични институции. 

Половината от запитаните отговарят, че корупция има в политическите срди. В 18 държави членки делът на споделилите, които считат корупцията за широко разпространена, е намалял от 2013 г. насам и само малка част от европейците считат, че корупцията засяга ежедневието им (26 %). 

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки че естеството и обхватът на корупцията се различават в отделните държави членки, този феномен нанася вреди на ЕС като цяло, отбелязват от „Евробарометър“. От европейския социологически център добавят, че това е причината Европейската комисия да засили инициативите си относно борбата с корупцията. 

„Изготвихме нови правила за защита на финансовите интереси на ЕС срещу измами и корупция, укрепихме административните и наказателните производства и в момента създаваме Европейската прокуратура“, се допълва в проучването. 

Снимка: btvnovinite.bg

Европейското законодателство в други области, като например борбата с изпирането на пари и обществените поръчки, също включва важни разпоредби за борба с корупцията.