Естонски работници спасиха вълк от река Пярну. Отначало не си дали сметка, че е вълк и през цялото време си мислели, че спасяват голямо куче, пише Би Би Си.

Мъжете работели на язовира Синди, когато забелязали животното, попаднало в ледени води.

След като си пробили път през леда, за да го вземат, решили да го откарат в клиника за медицинска помощ. Едва там станало ясно, че са качили в колата си хищник.

Снимка: @loomakaitse / Facebook

От Естонския съюз за защита на животните казаха, че вълкът е бил с ниско кръвно налягане и най-вероятно на това се дължало и спокойното му поведение спрямо работниците.

„Трябваше да го носим над леда. Тежеше доста. Беше спокоен, заспа върху краката ми. Когато исках да го настаня по-удобно, той надигна главата си към мен за момент”, разказа единият от мъжете.

Първоначално у ветеринарите в клиниката се породили съмнения относно големината на „кучето”, но по-късно местен ловец потвърдил, че това е млад вълк, на възраст около година.

Екипът на клиниката решил да вкара животното в клетка, защото не знаел как ще реагира, след като се съвземе.

От Естонския съюз за защита на животните поели разходите за лечението и вълкът се възстановил за ден.

След като са му поставили джипиес, той е бил пуснат обратно на свобода в дивата природа.

„Щастливи сме, че всичко приключи добре и искаме да благодарим на всички, които помогнаха – но най-вече на хората, които спасиха вълка, и лекарите в клиниката, които не се страхуваха да го лекуват и хранят”, казаха от съюза.

Горите на Естония са дом на стотици вълци. На шепа от тях обаче са били поставени чипове през последната година. По принцип избягват контакт с хората.

През 2018 г. пък няколко природни организации определиха вълка за национално животно на Естония.