Ескалират протестите срещу расизма и в Западна Европа. В Лондон има остри реакции заради арестуваните там над 100 души, след като полицията беше нападната от крайнодесни активисти.

Снимка: Reuters

Хиляди души от движението Black Lives Matter се стекоха отново в Лондон в събота, за да протестират срещу расизма, но този път по улиците имаше и такива, които твърдяха, че са дошли, за да защитят статуите-символи на британската история.

Снимка: Reuters

Точно тези хора нападнаха полицията пред статуята на Уинстън Чърчил, която беше опакована, за да се предотвратят вандалските актове срещу нея.

При сблъсъците бяха ранени шестима полицаи. А сред провиненията на арестуваните бяха: насилствено нарушаване на обществения ред, нападения срещу полицаи и притежание на непозволени оръжия.

Насилието и вандализма предизвикаха категорични реакции и сред политиците.

Снимка: btvnovinite.bg
"Всеки, който атакува полицията, ще срещне пълната сила на закона. Маршовете и протестите срещу расизма бяха потъпкани от насилие и нарушаване на обществения ред. Расизмът няма място във Великобритания и трябва да работим заедно, за да превърнем това в реалност“, подчерта премиерът Борис Джонсън.

Опозицията, която яростно атакува в последните месеци кабинета на Джонсън за неадекватно поведение в кризисни ситуации, също изрази възмущението си от използването на протестите за вандализъм. Усилено се коментира и това, че демонстрациите нарушават мерките срещу коронавируса.

Снимка: Reuters

И днес полицейското присъствие в центъра на Лондон е засилено и има обявен час, след който по-големи групи от хора ще бъдат разпръсквани.

Напрежението в английската столица е осезаемо и има информация, че на места има леки сблъсъци между органите на реда и провокатори.

Снимка: Reuters

Преди часове беше задържан мъж, който се опита да уринира върху паметната плоча на полицай Палмър, който загина при атентата срещу Парламента на 22 март 2017 година.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!