Европейският съюз може да започне преговори за присъединяването на Северна Македония и Албания.

Днес Европейският съвет даде зелена светлина на двете страни по пътя към европейската интеграция по време на видеоконферентно заседание. То се проведе онлайн заради пандемията от коронавирус.

На него министрите по европейските въпроси одобриха предложението единодушно след писмена процедура. Засега не е посочена конкретна дата, като тя ще бъде избрана веднага щом Еврокомисията изработи т.нар. „пътна карта“ на преговорния процес.

„Това изпраща ясно и силно послание към страните от Западните Балкани: вашето бъдеще е в Европейския съюз.“ Така приветства решението в туитър еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели.

Според постоянния докладчик на Европарламента за Северна Македония Илхан Кючюк днес Европа е доказала, че може да взима решения в кризисни моменти.

Ветото на Макрон

Северна Македония и Албания очакваха дата за започване на преговори за членство в Европейския съюз още през октомври миналата година. Тогава обаче неочаквано Франция и по неин пример Нидерландия блокираха процеса.

Париж и Амстердам изразиха скептицизъм относно успехите на балканските страни в борбата с корупцията и поддържането на правовата държава.

Френският президент Еманюел Макрон обеща да „вдигне“ ветото, ако бъде реформиран процесът на присъединяване на нови страни членки и ако Европейската комисия даде положителни доклади за напредъка на Скопие и Тирана.

Представената от Брюксел през февруари нова методология беше посрещната положително от Париж. Тя дава на страните членки по-голямо право на глас при преговорния процес и позволява разширяването да бъде спряно, в случай че кандидатките не изпълняват поставените цели за реформи.

Последната пречка пред започването на преговори със Северна Македония и Албания беше останала Гърция. Атина даде съгласието си миналата седмица, след като в проектодокументите бяха включени по-категорични гаранции за защита на гръцкото и другите национални малцинства в Албания.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!