Външните министри на 28-те страни от ЕС одобриха разширяването на "черния списък" за руски граждани и опълченци от югоизточна Украйна, но отложиха влизането му в сила.

Това съобщи френският министър на външните работи Лоран Фабиюс, цитиран от Франс прес.

"ЕС се съгласи да отложи прилагането на нови индивидуални санкции срещу Русия, за да даде време и да види дали срещата за Украйна в сряда ще бележи напредък", заяви Фабиюс.

"Принципът на санкциите ще бъде запазен, но изпълнението им ще зависи от ситуацията на място", каза френският министър в Брюксел.

"Ние ще оценим отново ситуацията следващия понеделник", добави той.

"Всички искаме дипломатическо разрешение на кризата. Но за развитието на конфликта може да съдим само по ситуацията на терен. Защото за момента не можем да се доверим на нито една дума на руската власт. Всички думи са безсмислени, ако не са приложени на практика", разказа външният министър на Литва Линас Линкявичус.

В момента представители на Франция, Германия, Русия и Украйна се опитват да координират позициите си по общ документ. Той трябва да бъде разгледан на обща среща в Минск в сряда, но датата не е сигурна.

21 милиарда долара са загубили държавите от Евросъюза заради търговските санкции наложени от Русия. Това пресметна испанското правителство.