Европейският съюз настоява фармацевтичната компания „АстраЗенека“ да увеличи доставките на ваксината срещу коронавируса и да спази ангажиментите си по договора, щом препаратът бъде одобрен от Брюксел.  

Основният въпрос днес в Брюксел е: „Kъде са ваксините на „АстрaЗенека", които трябваше да са налични в момента, в който Европейската агенция по лекарствата им даде „зелена светлина". Две възможности се коментират неофициално - или обещаните дози не са били произведени навреме, или са отишли на друго място, например при клиент, който е платил повече. Комисията изисква спешен отговор от производителя. 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен проведе днес спешен разговор по телефона с директора на „АстраЗенека“ Паскал Сориот. Официални лица от Брюксел също се срещат с представители на шведския производител в опит да уредят проблема.

Преди дни „АстраЗенека“ обяви, че ще достави по-малко от първоначално договорените дози за страните от Европейския съюз. Източници съобщават, че количествата ще бъдат с 60% по-малко от договореното.

Европейската агенция по лекарства продължава разглеждането на документите за одобрение на тази ваксина. Очаква се разрешението да бъде дадено до края на седмицата.