Министрите на външните работи на страните членки на Европейския съюз са приели решение за въвеждане на санкции срещу президента на Беларус Александър Лукашенко, информира TACC, като цитира документ на ЕС.

Това ще се случи, ако ситуацията в Беларус не се подобри.

Евросъюзът отказва да признае легитимността на шестия му мандат като президент на Беларус.

„Съветът на ЕС обяви готовност да въведе нови ограничения срещу институти и високопоставени чиновници, включително и Александър Лукашенко, ако ситуацията в страната не се подобри“, пише в документа.

В изявлението, цитирано от ТАСС, пише още, че ЕС настоява Минск да прекрати полицейското противодействие на протестите, освобождаване на всички арестувани и начало на диалог с организаторите на протестното движение.

ЕС ще спре двустранното сътрудничество с централните власти в Беларус и ще предостави допълнителна финансова помощ на протестното движени, НПО и частни медии, без държавно участие, и ще се отделят и средства на „пострадалите от полицейското насили“, пише руската информационна агенция.

Не са указани срокове за отделяне на финансовата помощ, както и конкретни цифри.

Страната с 9,5-милионно население е разтърсена от масови протести и стачки от президентските избори на 9 август, които според опозицията са били манипулирани от лидера ветеран Александър Лукашенко.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!