Европейският съюз съобщи, че прекратява забраната за внос на украинско зърно в пет страни, след като Киев обеща да контролира износа.

"Съществуващите мерки ще отпаднат днес", се казва в изявление на Европейската комисия, изпълнителния орган на ЕС.

ЕК анализира данните, свързани с въздействието на износа на четири категории селскостопански продукти върху пазара на ЕС.

Заключението показва, че благодарение на работата на Координационната платформа и на временните мерки, въведени на 2 май 2023 г., нарушенията на пазара в петте държави-членки, граничещи с Украйна, са изчезнали.

Конструктивното отношение на всички участници в платформата спомогна за решаването на конкретни проблеми и гарантира, че износът за трети държави извън ЕС тече и дори се увеличава.

В резултат на това е постигнато съгласие, че:

  • Срокът на действие на съществуващите мерки изтича днес.
  • Украйна се съгласи да въведе всички законови мерки (включително например система за лицензиране на износа) в рамките на 30 дни, за да се избегне рязкото увеличаване на износа на зърно.
  • Дотогава, считано от 16 септември 2023 г., Украйна трябва да въведе ефективни мерки за контрол на износа на четири групи стоки, за да се предотвратят всякакви нарушения на пазара в съседните държави. Украйна ще представи план за действие на платформата не по-късно от края на работния ден в понеделник, 18 септември 2023 г.
  • Европейската комисия и Украйна ще наблюдават ситуацията чрез платформата, за да могат да реагират на всякакви непредвидени ситуации.
  • Европейската комисия ще се въздържа от налагане на каквито и да било ограничения, докато ефективните мерки от страна на Украйна са въведени и работят пълноценно.

Европейският съюз действа решително и ефективно в подкрепа на износа на украинско зърно и други хранителни продукти. Успехът на тази дейност доведе до временни смущения на пазарите на петте държави членки, които имат обща граница с Украйна, което на 2 май 2023 г. доведе до налагането на временни ограничителни мерки върху редица украински износители на храни, добавят от Европейската комисия.

Успоредно с това беше създадена координационна платформа, в която участват Украйна, България, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Европейската комисия. Тя допринесе за развитието на инфраструктурата и увеличаването на логистичния капацитет, както и за премахването на административните пречки пред износа на селскостопански продукти от Украйна, категорични са от ЕК.