Службата на ЕС за правно сътрудничество (Евроюст) съобщи, че открива регистър в областта на борбата с тероризма. Целта е засилване на мерките срещу терористичните заплахи и подобряване на сигурността на гражданите, се посочва в съобщението. 

Регистърът включва правна информация за установяване на връзки в съдебните производства срещу заподозрени в терористични престъпления. Данните се управляват от Евроюст в Хага денонощно и служат в подкрепа на националните съдебни власти.

Очаква се прокурорите да съгласуват по-точно и да установяват заподозрените, разследвани по случаи с възможни трансгранични последици.

След терористичните удари в Париж през ноември 2015 г. незабавно бяха отчетени трансгранични връзки между заподозрените, припомня БТА. Франция, Германия, Испания, Белгия, Италия, Люксембург и Холандия решиха да създадат регистър в Евроюст, в който да се събират данни за терористичните дейности и мрежи, и да се установят нуждите от съгласуваност.

Всички държави от ЕС могат да използват регистъра и са призовани да нанасят данни за заподозрени. Разработени са общи изисквания за тези данни, за да има съответствие с всички съществуващи правила за защита на данните. 

В съобщението се отбелязва, че регистърът съдържа данни не само за заплахи от джихадисти, но и от крайни десни и леви политически групи в Европа. Той съдържа данни от съдебните производства и няма да се припокрива с оценките на престъпността, изготвяни от Европол.