Остри реакции от международната общност. Светът осъди действията на Кремъл, които нарушават международното право. Брюксел затяга още издаването на визи за руски граждани и предупреди за увеличаване на заплахата за сигурността в Европейския съюз. 

Лидерите на държавите от Европейския съюз отхвърлят и осъждат незаконното анексиране от Русия на четирите украински територии, обявиха днес 27-те страни членки в декларация, като обвиниха Москва, че "поставя световната сигурност в опасност", съобщи Франс прес.

"Ние не признаваме и никога няма да признаем незаконните "референдуми", които Русия организира като претекст за това ново нарушаване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и фалшифицираните и незаконни резултати от тях. Ние никога няма да признаем това незаконно анексиране", се казва в декларацията.

Реакция дойде и от САЩ.

„Съединените щати, искам да бъда много ясен, Съединените щати никога, никога, никога няма да признаят претенциите на Русия към украинската суверенна територия“, заяви Джо Байдън - президент на САЩ.

Великобритания привика руския посланик в Лондон. 

"Не бива да се позволява на Путин да променя международните граници чрез използването на груба сила. Ние ще направим всичко възможно той да изгуби тази незаконна война", каза Лиз Тръс, министър-председател на Великобритания.
 
В обща декларация държавите членки на Европейския съюз заявиха, че никога няма да признаят незаконното анексиране на четирите украински области от Русия. Европа няма да издава визи за руските граждани, които вече са напуснали страната

„Това е ескалиране на конфликта, ескалиране на войната и това означава ескалиране на заплаха за сигурност в Европейския съюз. Ние трябва да действаме и да наблюдаваме всичко много отблизо“, обясни Илва Йохансон- европейски комисар по вътрешни работи.

От полунощ Финландия затвори границите си за руски туристи, след като се засили потока на пристигащи заради обявената от Кремъл частична мобилизация.  Норвегия обяви, че също е засилила граничния си контрол с Русия.