Европейският съюз прие да бъдат изключени основни руски банки от системата SWIFT – доминиращата глобална система за междубанкови финансови телекомуникации. Мярката ще попречи на тези банки да извършват финансовите си операции в световен мащаб по бърз и ефективен начин, съобщиха от ЕС.

Засегнатите от решението банки са:

  • "Откритие"
  • "Новикомбанк"
  • "Промсвязбанк"
  • "Россия банк"
  • "Совкомбанк"
  • "Внешноекономбанк"
  • ВТБ

Банките, към които е насочена днешната мярка, бяха избрани, тъй като те вече са обект на санкции от страна на ЕС и други държави от Г-7, посочват от ЕС.

ВТБ има скорошна история в България - влезе през 2015 г. сред акционерите на телекома Vivacom, като през 2019 г. обяви, че се изтегля и подчерта, че в резултат от намесата ѝ телекомът е повишил цената си значително. Преди това VTB Capital беше спонсор на футболния "Левски".

Днешното решение беше тясно координирано с международните партньори на ЕС, като Съединените щати и Обединеното кралство. То влиза в сила в срок от 10 дни.

Това ще даде на SWIFT и други оператори кратък преходен период за прилагане на мярката, като по този начин се смекчат евентуалните отрицателни въздействия върху предприятията и финансовите пазари в ЕС. В зависимост от поведението на Русия Комисията е готова да добави още руски банки в кратък срок.

Съветът на ЕС реши също така да бъдат спрени спешно руските "медии" "Спутник" и "Раша тудей" (RT/Russia Today). Това решение ще бъде отменено, когато войната в Украйна бъде прекратена и Русия спре разпространението от тези източници на дезинформация и подвеждаща информация за ЕС и европейските държави, посочват от ЕС.

Отбелязва се, че двете организации, чието разпространение в ЕС се спира, са под постоянния контрол на Кремъл и са част от военните действия срещу Украйна и опитите за дестабилизация на по-широк регион.

От ЕС допълват, че тези дейности са насочени срещу изборите в ЕС, срещу малцинствата в Русия, по адрес на мигрантите, гражданското общество и европейските институции.