Европейският съюз може да дари 5% от ваксините си срещу COVID-19 на по-бедни държави, сочи международен документ, видян от "Ройтерс". Това е стъпка, която рискува да подкопае схемата за разпределение, чийто съосновател е Световната здравна организация.

Планът, предложен от френското правителство, поставя за първи път ясна цел за даряване на ваксини от ЕС, което досега се допускаше като вариант, ако блокът натрупа излишък от дози. Стъпката може обаче да нанесе удар на глобалната схема за осигуряване на ваксини COVAX, съпредседателствана от СЗО и имаща за цел да достави 2 милиарда дози до края на идната година за 20% от най-нуждаещите се от ваксината по света.

Според френския план, който все още не е съгласуван между 27-те страни членки на ЕС, до 65 милиона дози от ваксините срещу COVID-19 в крайна сметка ще бъдат дарени от блока на бедни държави.

Това би съставлявало 5% от 1,3 милиарда дози, които ЕС досега е подсигурил по силата на шест споразумения за авансово плащане, сключени със „Пфайзер“/„Бионтех“, „Модерна“, „Джонсън енд Джонсън“, „АстраЗенека“/„Оксфорд“, „Санофи“/„ГлаксоСмитКлайн“ и „КюрВак“, се посочва в документа.

COVAX може да бъде използвана, за да помогне да се реши кои са най-нуждаещите се държави, посочва френският доклад. За намаляване на разходите обаче ваксините трябва да бъдат доставяни на най-нуждаещите се в бедните страни директно от производителите, които имат договор за доставка с ЕС, отбелязва докладът. Дозите от ваксината ще бъдат обозначени като дарение от „Екип Европа“, посочва документът.