Евросъюзът облекчава изискванията за туристически пътувания през лятото. Предложението на Еврокомисията за улесняване на придвижването през границите днес беше окончателно одобрено от всички страни членки.

"Държавите членки показаха консенсус относно възстановяването на свободното движение", се казва в изявление на португалското председателството.

Гражданите на държави от Общността, пълна ваксинация поне 14 дни преди пътуването, ще могат да се движат свободно в рамките на съюза, съобщиха от португалското председателство на ЕС. Това ще обхваща и страни от Шенгенската зона, които не са членове на Съюза като Исландия, Швейцария, Лихтенщайн и Норвегия, но не и Великобритания, където в момента има повишение на случаите с индийската мутация "Делта" на COVID-19.

От средата на юни постепенно ще бъде пусната в действие системата за сертификати за ваксинация, която постепенно ще възстанови свободата на движение в Евросъюза.

Очаква се системата за зелен пропуск да заработи напълно до 1 юли, когато започва ваканционният сезон.

Освен това, властите на ЕС ще разширят списъка на безопасните за посещение региони в общността, съобщава „Ройтерс“.

Обсъжда да се променят параметрите за определянето на рисковите зони с коронавирус. Така например "зелените зони" досега бяха тези с 25 заразени на 100 000 души или до 4% положителни резултати от направените тестове в рамките на 14-дневен период, а сега прагът ще бъде вдигнат двойно или тройно до 75 инфектирани на 100 000, но ако процентът на положителните проби е 1 на сто. Жителите на тези региони ще могат да пътуват без ограничения, а за тези, които идват от "оранжевите зони", ще се изисква тест. Пристигащите от "червени зони" ще бъдат поставяни под карантина.

Пристигащи от трети страни също могат да се възползват от облекчените условия за пътуване в ЕС, ако са ваксинирани, но граничната политика все пак е в прерогативите на отделните държави членки и това зависи от тях, отбелязва "Ройтерс".