Европейските лидери заявиха, че са силно притеснени за нарушаването на примирието в Източна Украйна, но нямат намерение да изпращат миротворци там.

"Можем само да говорим за цивилна мисия, не и военна", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск по време на пресконференция в украинската столица Киев, цитиран от Би Би Си.

Той допълни още, че Съюзът ще изпрати цивилна мисия "за оценка" в Киев, за да определят по какви начини да увеличат сигурността в страната.

Изказването на Туск идва, след като по-рано президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че ЕС или ООН трябва да изпратят миротворци в страната. Според държавния глава те са необходими, за да осигурят наблюдение на зоните от фронтовата линия, както и на контролираната от бунтовниците граница на Украйна с Русия.

По време на пресконференцията председателят на Европейския съвет заяви, че все още има притеснения за оръжия, които продължават да навлизат в Източна Украйна, като допълни, че наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) не са могли да установят изтеглянето на тежкото въоръжение.

В рамките на Минското споразумение, което беше подписано през февруари, и двете сражаващи се страни в конфликта – проруските сепаратисти и правителствените сили, трябваше да изтеглят тежката си техника от зоните на фронтовата линия.

В тази връзка Туск допълни също, че санкциите на ЕС срещу Русия ще останат в сила докато не бъдат изпълнени всички условия от споразумението в Минск.

На разговорите в Киев, които ще продължат и утре, присъства и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той заяви, че условията на живот в страната са много трудни и призова за повече европейска финансова помощ, която да помогне на "болезнения" процес на реформи в страната, допълва Би Би Си.

В същото време наблюдателите на ОССЕ са заявили, че в неделя са наблюдавали непостоянна до продължителна размяна на огън, включваща малки оръжия, картечници, гранатомети и др. край град Широкине, който се намира на няколко километра от град Мариупол.