„Срещу руския президент Владимир Путин има заповед за задържане от Международния наказателен съд (МНС). Надяваме се нашите турски партньори да знаят за това“, заяви говорител на Европейската комисия по повод очакваното на 12 февруари пътуване на Путин до Анкара за среща с турския президент Реджеп Ердоган.

Говорителят изрази надежда Турция да има предвид, че досега Кремъл не е предприемал правдоподобни действия за мирно решение в Украйна и че всички виждат колко може да се вярва на подобни руски инициативи.

По неговите думи ЕС винаги е подкрепял всяко неподправено усилие в търсенето на справедлив мир. Според него мирният план, предложен от Киев, е пътят, по който да се върви съгласно международното законодателство, предава БТА.

Турските партньори изиграха важна роля за действието на зърнения коридор през Черно море, докато той все още не беше закрит, посочи говорителят.

Турция полага усилия, но досега всички предложения от руска страна за мир в Украйна послужиха единствено за прикритие на задълбочаването на войната, допълни той. 

Говорителят поясни, че заповедите на МНС са задължителни за всички държави от Римския статут. Турция не е в списъка на тези държави.