Европейските страни предлагат Съветът за сигурност на ООН да приеме резолюция, която да позволи употребата на военна сила срещу кораби, които нелегално превозват хора в Средиземно море, съобщи "Ню Йорк таймс".

Документът ще разреши използването на военна сила край бреговете на Либия, за да бъдат спрени корабите с хора за Италия.

Междувременно унгарската армия започна учения, за да бъде в готовност да се включи в овладяването на човешкия поток.  Правителството смята да изпрати войници в помощ на полицаите, които охраняват границата със Сърбия.

Полицията вчера е арестувала рекордните за един ден 3321 нелегални имигранти. Заради потока бежанци от Германия, датската полиция прегради частично магистрала между двете страни. Спрени бяха фериботите и влаковете до Германия.

Германският вицеканцлер Зигман Габриел пък определи плановете на Еврокомисията да разпредели 160 000 бежанци, като "капка в океана", в сравнени с мащабите на кризата. По думите му 450 000 мигранти са пристигнали в Германия от началото на годината.