Русия винаги през своята история е вървяла по собствен път – повлиян от събитията на Стария континент или диктуващ случващото се там, но никога напълно сходен с това, което виждаме на Запад. 

Сложните отношения между Москва и другите ключови европейски столици датират от имперските времена и всъщност световните войни и идеологическите обрати са променили много малко.

Кремъл винаги е искал няколко неща – безспорен авторитет в „близката чужбина“, сдържане на „потенциалния противник“ и защита на собствения икономически интерес зад граница. Методите днес, обаче, са различни.

В наши дни Москва не се стреми да налага на света свой цивилизационен проект като по съветско време, но отново е незаобиколим международен фактор.

Агресивна външна политика, но и енергийни проекти с големи перспективи. Подкрепа за реакционни и авторитарни политически течения, но и огромен пазар. Опити за пренаписване на историята, но и традиционни културни връзки. Нищо в отношенията между ЕС и Русия не е просто.

Поради тази причина и за нея парадоксално днес в рамките на ЕС можем да чуем както че е заплаха, така и че е партньор – и то без нито една от двете позиции да е напълно грешна… или напълно вярна. И все пак, накъде натежават везните при настоящата геополитическа ситуация – даваме ви думата в рамките на международния проект "Европа говори":

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!