Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши да изгони посланиците на 10 западни страни, сред които на Франция, Германия и САЩ, а причината е призивът на тези държави да бъде освободен опозиционният активист Осман Кавала, съобщават турски медии, цитирани от АФП.

„Казах на нашия министър на външните работи, че не можем да позволим да ги приемем в нашата страна. Ваша работа ли е да давате уроци на Турция?", заяви Ердоган, цитиран от турските медии.

В понеделник посолствата на десет страни разпространиха в социалните мрежи изявление, в което призоваха за освобождаването на Кавала, като заявиха, че продължаващият процес срещу него и арестът му хвърлят сянка върху демокрацията и върховенството на закона в Турция.

Посланиците на тези страни - САЩ, Германия, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия, бяха извикани в турското външно министерство да дадат обяснения.

Кой е Осман Кавала?

Осман Кавала на възпоменание на жертвите на Арменския геноцид в Истнабул през 2015 г.
Снимка: Уикипедия

Осман Кавала произхожда от семейството на състоятелни турски търговци на тютюн, които се преселват през 1923 г. от намиращата се под гръцка власт Западна Тракия в новосъздадената Република Турция. Завършва технически университет в Анкара, а след това икономика в Университета на Манчестър. След смъртта на  баща си поема управлението на фамилната корпорация.

За разлика от своите предци, Кавала се насочва към ново поприще и създава няколко издателства. Известен е с благотворителната си дейност и подкрепата за граждански инициативи. Участва в основаването на няколко неправителствени организации, сред които и местната структура на фондация „Отворено общество“.

Първият му сблъсък с властите, завършил с арест, е заради протестите за опазването на парка Гези в Истанбул през 2013 г. Седем години по-късно е оправдан в процеса срещу активистите, участвали в демонстрациите, но само няколко дни по-късно е арестуван отново с обвинение за участие в неуспешния преврат за свалянето на президента Ердоган пред 2016 г.

Според разследването Кавала е поддържал „подозрителни“ отношения с бивши служители на Държавния департамент на САЩ. Събраните материали са дали основание съдът да образува дело за шпионаж, съобщи тогава турската прокуратура.

Нов шпионски скандал и арести в Турция

Междувременно турски медии съобщиха този четвъртък, че Националната разузнавателна организация е задържала 15 души по подозрение за шпионаж в полза на Израел. Арестите са извършени след едногодишно разследване.

Мрежата, която работела за Мосад, е следяла палестински и други чуждестранни студенти в Турция. Проучвани са били и различни организации и институции, действащи на турска територия. Събираните сведения били предавани на израелските служби срещу заплащане в размер на десетки хиляди долари и евро.

Предполагаемите шпиони са били заловени на 7 октомври от екипи на полицията за борба с тероризма при операция, извършена в четири окръга на страната.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!