Турският президент Тайип Ердоган заяви, че Анкара може да затвори за американски военни базите „Инджирлик“ и „Кюрейджик“ в отговор на евентуални бъдещи американските санкции в ефира на телевизионния канал A Haber, цитиран от РИА Новости.

Авиобазата „Инджирлик“ в провинция Адана в южна Турция се използва от ВВС на САЩ. Американските военни осигуряват работата на радиолокационна станция за ранно предупреждение за ракетно нападение, която е разположена в региона Кюрейджик в провинция Малатия в Югоизточна Турция и е част от системата за противоракетна отбрана на НАТО в Европа.

"За двете страни е много важно САЩ да не предприемат стъпки, които не могат да бъдат коригирани в отношенията ни. Разбира се, Турция ще даде отговор на всички американски санкции. Ще седнем и ще вземем решение. Ако е необходимо, ще затворим и „Инджирлик“, и „Кюрейджик," заяви Ердоган пред A Haber.

Доставките на най-новите руски системи за ПВО С-400, които предизвикаха криза в отношенията между Турция и САЩ, започнаха в средата на юли. Според Ердоган, C-400 ще бъде напълно действащи през април 2020 г.

Вашингтон поиска отказ от сделката и в замяна Турция да придобие системите „Пейтриът“, заплашвайки да забави или дори да отмени продажбата на последния модел изтребители F-35 на Турция, както и да наложи санкции в съответствие с CAATSA (Закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции). Засега Анкара отказа да прави отстъпки, припомня агенцията.

Използвани са материали на "Фокус"