Реджеп Тайип Ердоган положи клетва като президент за трети път и започна третото си десетилетие управление на Турция. На инаугурацията присъстваха 20 държавни глави, сред които и българският президент Румен Радев.

При засилени мерки за сигурност и четири отделни тържествени церемонии –президентът Ердоган встъпи в длъжност, след като успя да си осигури победа на историческия балотаж миналата седмица.

В Анкара пристигнаха делегации и държавни ръководители от над 70 държави. Сред гостите е и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който ще търси отблокиране на процеса по присъединяването на Швеция към Алианса. В турската столица е и президентът Румен Радев заедно със съпругата си Десислава Радева, както и Вежди Рашидов.

Аплодисменти посрещнаха  президента Ердоган в парламента, където положи клетва за трети пъти като държавен глава.

Снимка: Президентство на Република България

„Аз, като президент, се заклевам в своята чест и почтеност пред великата турска нация и история да пазя съществуването и независимостта на държавата“, заяви Ердоган.

След тържествената церемония Ердоган посети мавзолея на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк и се отправи към официалната вечеря със световните лидери, където присъства и българската делегация. По думите на президента Румен Радев България и Турция са сключили ключови споразумения в сферата на енергетиката.

„След посещението ми в Истанбул сключихме споразумение и получаваме достъп до всички турски терминали за втечнен газ, с резервиран капацитет от 1,5 млрд. на година, за 13 години. Ние сме единствената страна, която успя да постигне подобно споразумение“, каза Радев.

Той заяви още че има силно развитие в транспортната свързаност между двете страни се развива.

Снимка: Президентство на Република България

„Трябва да открием разширението на ГКПП „Капитан Андреево“. Оптимизирахме единствената жп линия между нашите две страни. Предстои да се подпише меморандум за изграждане на втора жп линия между Елхово, ГКПП „Лесово“ и Одрин с подкрепата на ЕС“, добави държавният глава.

Президентът Радев се срещна и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Темата на разговора е била укрепването на сигурността в Източна Европа.

По-късно днес президентът Ердоган ще обяви и състава на новия кабинет, като с особен интерес се следи кой ще е министър на финансите и ще трябва да се справя с тежката икономическа криза.