Турският президент Реджеп Тайип Ердоган критикува американската администрация заради заплахата й да спре финансовата подкрепа за членките на Общото събрание на ООН, които гласуваха против американското решение за признаване на Ерусалим за столица на Израел, съобщава в. "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.

"САЩ оттеглят подкрепата си за ООН. Но нали вие бяхте демократи, вие бяхте демокрация? Значи вие сте демократи, когато всичко става така, както искате, и се отказвате от демокрацията, когато нещата не вървят така, както вие искате", заяви Ердоган на окръжен конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието в черноморския окръг Дюздже. 

Ердоган отбеляза, че страни с население от 10 000-20 000 души са подкрепили позицията на САЩ по време на гласуването в Общото събрание на ООН. 

На 22 декември 128 членки на ООН гласуваха против решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел въпреки заплахите от страна на САЩ, че ще оттеглят финансирането си за световната организация, отбелязва вестникът.

Други 35 страни се въздържаха от гласуване, а в подкрепа на решението на САЩ освен Израел се обявиха няколко малки държави като Микронезия, Науру, Того, Тонга, Палау, Маршаловите острови, Гватемала и Хондурас.

Тръмп заплаши да оттегли "милиардите долари" американска помощ за страните, които гласуват в полза на резолюцията, отхвърляща признаването от страна на САЩ на Ерусалим за столица на Израел.