През цялата си история Турция никога не е извършвала кланета на цивилни граждани и това е против нейната природа. Това подчерта президентът на южната ни съседка Реджеп Ердоган, съобщи Анадолската агенция.

Анкара е критикувана заради военната си операция в Северна Сирия и намерението да създаде „зона за сигурност” с разселени в нея бежанци на територии, които в момента са населявани от кюрди. Опасенията на някои западни анализатори са, че Турция може да извърши етническо прочистване на региона, за да спре създаването на независима кюрдска държава.

„Турция никога не е извършвала кланета на цивилни граждани и никога няма да извърши. Нашата религия и нашата култура не биха ни позволили да направим такова нещо”, заяви той пред депутати от партията си, като не пропусна да отбележи, че „историята на тези, които ни обвиняват, е пълна с подобни кланета”.

Ердоган даже даде пример с Афганистан, Мианмар, Нагорни Карабах и Босна, „където мюсюлмани бяха избивани в края на миналия век, както и през този”. По думите му кланета на цивилни е имало в Кипър преди турската военна интервенция (разделила острова на две и довела до създаването на непризнатата Севернокипърска турска република – б.р.), както и в Палестина.

Ердоган отбеляза, че по време на сегашната операция даже не се стреля по църкви, „въпреки че терористите ги използват за снайперски позиции”.

Ще се срещне ли с Пенс?

Турският президент твърдо отказва да седне на масата за преговори с турските сили с мотива, че „никога Турция не е преговаряла с терористи и не се нуждае от медиатор за тази цел”.

В същото време САЩ, които бяха съюзници на кюрдите по време на битката с „Ислямска държава” продължават да настояват за спиране на огъня. ВИП делегация с участието на вицепрезидента Майк Пенс и държавния секретар Майк Помпео трябва утре да кацне в Анкара.

По-рано днес пред журналисти Ердоган твърдо заяви, че няма да приеме двамата. „Ще говоря само с Тръмп, ако пристигне”, категоричен беше президентът пред „Скай Нюз”. По-късно, обаче, говорителят му Фахрадин Алтън обяви 180-градусов завой: „Той (Ердоган) има намерение да се срещне с американската делегация, водена от вицепрезидента на страната – каквото винаги е било неговото намерение”.

Междувременно Помпео коментира пред „Фокс Нюз”, че Ердоган е „отговорен за нестабилността в региона”.