Турция може да допусне Финландия до НАТО, но не и Швеция. За това намекна президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган в неделя, съобщи Ройтерс. Коментарите му идват дни след като преговорите за приемане на двете скандинавски държави за членове бяха поставени на пауза.

Среща на върха на НАТО ще се проведе през юли в литовската столица Вилнюс. Засега Унгария и Турция са единствените две държави, които блокират присъединяването на Швеция и Финландия към Блока, за което се изисква единодушно съгласие на всички държави членки.

В неделя Ердоган се обърна чрез предварително записан видеоклип към млади хора в централнозападната провинция Биледжик. В него той загатва, че Турция може да одобри членството на Финландия в НАТО.

"Швеция ще бъде шокирана, когато дадем различно послание за Финландия", казва Ердоган.

Освен това той разкритикува отказа на Швеция да екстрадира десетки хора, за които се твърди, че са свързани с кюрдски бойни групировки, както и други критици на неговото правителство.

По-рано тази седмица Финландия също намекна, че може да се върви към разделяне на двете кандидатури, ако не бъде постигнат напредък между Анкара и Стокхолм.

"Ще трябва да оценим ситуацията, ако се окаже, че кандидатурата на Швеция се бави прекалено дълго време", заяви финландският външен министър Пека Хаависто в интервю за местна медия.

До увеличаване на напрежението между Турция и Швеция се стигна, след като на 21 януари крайнодесният политик Расмус Палудан запали копие на Корана в близост до турското посолство в Стокхолм. Шведските официални лица осъдиха протестите, но защитиха законите за свобода на словото в страната.

След започването на войната на Русия в Украйна в края на февруари 2022 г. Швеция и Финландия подадоха молба за присъединяване към НАТО. С това те сложиха край на десетилетията на военно необвързване.

Молбата им трябва да бъде одобрена единодушно от всички настоящи членове на НАТО, но Турция и Унгария блокират кандидатурите. И в двете държави настояванията на Турция са насочени към кюрдската диаспора там. Страната твърди, че Стокхолм подкрепя кюрдски бойци и групировки, които обвинява в извършване на опита за преврат през 2016 г. Швеция също така има по-голяма кюрдска диаспора, сравнена с Финландия.

В отговор на желанията на Турция в края на ноември 2022 г. Швеция одобри изменение на конституцията, което ѝ позволява да създаде по-строги антитерористични закони. Както Швеция, така и Финландия отмениха забраните за продажба на военно оборудване на Турция, въведени след военната интервенция на Анкара в Сирия през 2019 г. Засега обаче между държавите не е достигнат консенсус.