Турският президент Реджеп Ердоган отхвърли всякакъв друг вариант освен присъединяване на Турция към ЕС, отхвърляйки френското предложение за партньорство, в интервю за италианския вестник „Стампа”, цитирано от агенция Франс прес.

„ЕС трябва да спази обещанията, дадени на Турция”, каза турският президент.

„ЕС блокира преговорите за присъединяване към съюза и създаде впечатлението, че липсата на напредък в преговорите зависи от нас. Това е несправедливо. Несправедливо е и че някои страни от ЕС ни предлагат други опции вместо присъединяване”, добави Ердоган.

В началото на януари президентът на Франция Еманюел Макрон предложи на турския държавен глава „партньорство” с ЕС вместо членство. Френският държавен глава отбеляза, че е необходимо да се помисли възможно ли е преразглеждане на отношенията между Турция и ЕС не в контекста на интеграционен процес, а евентуално като „сътрудничество, партньорство”. 

„Искаме пълно присъединяване към ЕС. Другите опции не ни задоволяват”, отсече Ердоган.

Той напомни за ключовата роля на Турция за мигрантския въпрос: Ние сме значими за спирането на мигрантите от Изтока, които се отправят към Европа, и също така да гарантираме стабилността и сигурността в Европа”.

„Полагаме големи усилия в борбата с терористични организации като Кюрдската работническа партия, Силите за защита на народа и „Ислямска държава”, отбеляза Ердоган.