Прекратяването на огъня в Идлиб, договорено вчера в Москва, подготвя почвата за стабилизиране и нормализиране на обстановката в тази северозападна сирийска провинция и укрепва границите на Турция срещу нападения на режима и терористични групи. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред журналисти на връщане от Москва, където вчера с руския му колега Владимир Путин постигнаха споразумение за овладяване на ескалиращия конфликт в Северозападна Сирия, предаде турската частна телевизия НТВ.

Ердоган изтъкна, че договореното в руската столица споразумение гарантира сигурността на турските военни в този район и представлява важна стъпка за защита на цивилното население там.

Президентът подчерта, че неговата страна има за цел в Сирия да улесни политическия процес съобразно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и да сложи край на продължаващата гражданска война. Той подчерта, че Турция ще остане бдителна в района на Идлиб, в случай че силите, лоялни на режима на сирийския президент Башар Асад, атакуват града или нарушат най-новото споразумение за примирие.

"Нашата цел, идвайки тук, е да осигурим примирие. Слава Богу, осигурихме го. Разбира се, във всеки един момент ще сме нащрек за евентуални нарушения или нападения от страна на режима", каза Ердоган.

Президентът посочи още, че военните наблюдателни постове на Турция в Идлиб ще запазят своя сегашен статут според руско-турското споразумение за примирие.

Ердоган каза, че по време на разговорите в Москва е била обсъдена и темата за Либия. Той изрази очакване, че руският му колега "ще направи положителна стъпка, по-специално по въпроса за групата Вагнер" (на руски наемници).

"Важно очакване и на двама ни е и процесът в Либия да бъде приключен по подобен начин на стъпката, която направихме тази вечер" (снощи, бел. ред.), каза Ердоган.

Помолен да коментира наблюдаваната промяна в отношението на руския президент Путин към Турция от декември насам, Ердоган каза, че е нормално да има подобни спадове и възходи в международните отношения. Той изтъкна и значението за двустранните връзки на стъпките, положени в сферата на отбраната, ядрената енергетика, за газопровода "Турски поток", туризма.

Турският лидер посочи още, че Турция има намерение да активира идния месец руските зенитно-ракетни системи С-400, които купи въпреки протестите на Вашингтон, като добави, че е поискал също американски системи Пейтриът.