Турският президент Реджеп Ердоган отново оправда преместването си в много луксозния си дворец в Анкара, предизвикал остри критики сред обществеността и опозиционните политици, като обясни, че старата му резиденция била пълна с хлебарки.

"Когато поех премиерския пост, в банята пъплеха хлебарки. Това прилично място ли е да посрещне министър-председателя на Турция", попита той по време на интервю по телевизия Хабер. Ще настаните ли там някой гост. Какво ще стане, ако той разкаже какво е видял, продължи той с въпросите си.

Откритият през есента нов президентски дворец на стойност 490 милиона евро е с площ 200 000 кв. метра и има близо хиляда стаи.

Когато Ердоган, тогава още премиер, заповяда изграждането му, сградата бе предназначена за бъдещия премиер и неговите служби. След като през 2014 бе избран за президент, Ердоган реши да се настани там и отстъпи бившето президентство на приемника си Ахмет Давутоглу.

Новият дворец редовно попада под критиките на противниците на президента, които го приемат като знак за манията за величие и за авторитарния уклон на Ердоган. Той отвръща като твърди, че луксът, с който се заобикаля, допринася за престижа на Турция.

По време на кампанията за парламентарните избори в неделя опозиционният водач Кълъчдароглу твърдеше, че седалките на тоалетните в двореца са от злато. Ердоган категорично отрече.