Процесът по присъединяването на Турция към Европейския съюз с годините се забавя. Това каза пред журналисти при посещението си в Латвия президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, след среща с латвийския му колега Андрис Берзинш.

По думите му чакането и преговорите за присъединяването на Турция в ЕС продължава вече 50 години. „Според мен приемането на Турция трябва да стане за ЕС стратегическо решение. Турция се стреми към ЕС не за подобряване на своето благосъстояние, а за да се присъедини към глобалните ценности, които представлява ЕС”, каза той.

„През тези години ние усещахме подкрепата на много държави, включително Латва, но структурата на ЕС е такава, че преговорите не може да започнат ако възразява и само една държава. Ние сме уверени, че по време на латвийското председателство в Съвета на ЕС ще бъде постигнат напредък”, каза още турският лидер.

Председателството на Латвия започва през първата половина на 2015 г. Сред приоритетите на страната по време на нейното председателство е засилване на сътрудничеството със страните от Източното партньорство и Централноазиатския регион, каза латвийският президент.

Безпокойство от ЕС

Междувременно проектозаключенията от срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на ЕС показват, че съюзът се безпокои от покачването на напрежение между Кипър и Турция около експлоатацията на енергийните ресурси в Източното Средиземноморие.

„ЕС изрази сериозната си загриженост на фона на ескалацията на напрежение в Източното Средиземноморие. Той призова Турция да спазва суверенните права на Кипър", се отбелязва в проектозаключенията, които предстои да бъдат одобрени. „При тези обстоятелства Европейският съвет смята, че повече от всякога е важно да се намери глобално решение в Кипър в полза на всички кипърски граждани”, се казва в текста.

Това включване на кипърския въпрос в дневния ред на срещата на върха отговоря на искане на Никозия на фона на оспорването от Турция на нейните права върху петролните и газови залежи край бреговете на Кипър.