Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи днес нови критики към Франция, след като френският президент Еманюел Макрон прие преди няколко дни делегация на Сирийските демократични сили в Елисейския дворец, съобщават турски медии.

Отделно, в телефонен разговор миналата седмица с турския лидер Макрон заяви, че Париж е разтревожен от офанзивата на Турция в сирийския анклав Африн.

"Към момента броят на терористите, неутрализирани в Африн, е 3844. Това безпокои някои. Това безпокои французите. Ние обаче неотклонно ще продължим по своя път", заяви турският президент в Адана, където днес се провежда окръжен конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Ердоган предупреди, че "онези, които приемат терористи в Елисейския дворец", може да загубят приятелството на Турция.

"Да извиняват, но те губят нашето приятелство. Ние сме приятели на онези, които са наши приятели. Тези, които ни вършат зло, да извиняват. Така сме живели досега", каза още той, цитиран от електронното издание на в. "Стар".

Турция бе вбесена от посещението на делегацията на Сирийските демократични сили в Елисейския дворец в четвъртък, тъй като доминираща роля в коалицията имат кюрдските милиции Сили за защита на народа, разглеждани от Анкара като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК).

ПКК е смятана за терористична не само от Турция, но и от Европейския съюз и САЩ. Групировката води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., отнела досега живота на близо 40 хиляди души.