Турският президент Редежеп Ердоган определи резолюцията на френския парламент за признаване на Нагорни Карабах за независима държава като "пълна катастрофа", съобщи Анадолската агенция.

В четвъртък долната камара на френския парламент прие необвързваща резолюция в подкрепа на признаването на Нагорни Карабах - отцепнически регион на Азербайджан, населен предимно с арменци. На 25 ноември подобна резолюция прие и френският сенат. Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви, че не споделя този призив.

В събота Ердоган заяви, че резолюцията на френския парламент е "пълна катастрофа отвъд границите на скандалното". На откриването на магистрала в Източна Турция президентът каза по видеоконферентна връзка, че такава атака срещу суверенните права на една държава е неприемлива.

"Надяваме се, че международната общност ще отвърне на подобен подход, възприет от Франция, който е опасен и е заплаха за всички държави", каза Ердоган и предупреди, че Европа ще претърпи най-големи щети от такова отклоняване, защото тя дължи настоящото си политическо единство на "много кървав и мрачен период на борба".

По материал от БТА