Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган призова Русия, Китай и Иран да сложат край на подкрепата си за режима на сирийския президент Башар Асад. В острото си изказване той предупреди тези страни, че историята няма да им прости, предаде "Франс прес".

"Моля ви, преосмислете настоящото си отношение! Историята не прощава на онези, които застават на страната на жестоките режими", подчерта Ердоган в реч по време на конгреса на неговата Партия на справедливостта и развитието.

Русия досега блокира с помощта на Китай всяка резолюция в Съвета за сигурност на ООН, съдържаща мерки, които да принудят режима на Асад да сложи край на репресиите срещу протестиращите. Иран от своя страна е главен регионален съюзник на Дамаск. Според множество западни и арабски страни Иран предоставя военна помощ на режима на Асад.

Турция пък застава на страната на сирийските бунтовници и настоява за оттеглянето на президента. На турска територия има 91 000 сирийски бежанци според думите на премиера Ердоган.

Турският премиер неведнъж е осъждал „масовите кланета”, извършвани от режима срещу мирното население. „Башар Асад е потънал до шията си” в кръвта на своите съотечественици , подчерта Реджеб Тайип Ердоган пред членовете на своята партия още преди месец.