Продължава да има несигурност около изтеглянето на американските войски от Сирия. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган преди срещата си с руския президент Владимир Путин, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. 

В руския курорт Сочи Ердоган каза, че Турция иска да установи координация с Русия за планираната зона за сигурност в Северна Сирия и добави, че сирийската териториална цялост не може да бъде установена, докато сирийските кюрдски Сили за защита на народа не бъдат прогонени от района. 

„Днес в Сочи ни предстои да проведем четвъртата среща на върха на страните гаранти на процеса от Астана. Убеден съм, че ние ще можем да дадем нов импулс за нормализиране на обстановката в Сирийската арабска република”, каза от своя страна Путин на срещата с Ердоган.

Междувременно Русия предупреди Турция, че тя няма право да създаде "зона за сигурност" в Сирия, без да получи съгласие от сирийския президент Башар Асад за това, съобщи Ройтерс.

Предупреждението на Русия предвещава напрежение на тристранната среща за бъдещето на Сирия между президентите на Русия, Турция и Иран Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган и Хасан Рохани, която започва днес в Сочи. Преди началото на срещата на въпрос за турския план за зона за сигурност говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви: "Въпросът за присъствието на военен контингент, който действа с мандат от трета страна на територията на суверенна държава, и по-конкретно на Сирия, трябва да бъде решен директно от Дамаск".

Кремъл също така намекна недвусмислено, че търпението му към Турция по въпроса за споразумението за установяване на демилитаризирана зона в района на Идлиб се изчерпва.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков каза, че Москва очаква практически действия за Идлиб и спомена "продължаващото присъствие на терористични групи там". "Прилагането на решението за Идлиб е един от компонентите на нашата политика за стабилизиране на Сирия и за окончателно създаване на условия ситуацията да се придвижи към политическо уреждане", каза Песков и даде да се разбере, че Путин ще окаже натиск върху Ердоган по въпроса по-късно днес.

(Използвани са материали на БТА)