Бенямин Нетаняху не е по-различен от Адолф Хитлер. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган по повод израелските удари в Ивицата Газа.

Турция, която е членка на НАТО, подкрепя разрешаване на конфликта в Близкия изток в ситуация, в която съществуват и Израел, и Палестина. Критиките по адрес на Нетаняху не са за първи път, особено след офанзивата на израелската армия в Газа.

Ердоган заяви, че именно Израел са терористите.

Той допълни, че учени и академици, които са подложени на преследване заради вижданията си за конфликта в Газа, са добре дошли в Турция. Ердоган критикува и западните страни, като заяви, че подкрепяйки Израел, те стават съучастници във военни престъпления.

„Те говорят лошо за Хитлер. Но каква е разликата между Нетаняху и Хитлер? Направо ще ни накарат да ни залипсва бившия германски фюрер“, каза Ердоган.

„Нетаняху е по-богат от Хитлер и получава подкрепа от Запада. Всякаква подкрепа идва и от Съединените щати. И за какво? До момента са убити повече от 20 000 жители на Газа“, допълни още турският президент.

Към момента няма коментар от страна на Израел.

Въпреки критиките към Нетаняху, Турция продължава да търгува с Израел. Според данните от Анкара търговията е паднала драстично след атаките на „Хамас“ от 7 октомври.

Важно е да се уточни също, че за разлика от други западни страни и някои арабски страни, Турция не определя „Хамас“ като терористична групировка.