Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече израелския премиер Бенямин Нетаняху „терорист“, в последната от серия остри реплики, разменени между двамата, през последните дни.

Полемиката се разрази, след като турският държавен глава отправи вчера критики към Израел за насилието по време на протестите на палестинци в Ивицата Газа.

В отговор израелският премиер заяви в „Туитър“, че не приема да бъде поучаван „от този, който безогледно бомбардира цивилни от години“.

„Ние не носим срама от инвазия, Нетаняху. Ти си нашественик и точно в момента се намираш в тези земи като нашественик. В същото време си и терорист“, заяви Ердоган пред поддръжници на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

„Ей, Нетаняху, съвземи се – призова Ердоган в друга реч пред граждани преди окръжен конгрес на ПСР в Адана. – Ти си терористична държава. Ясно е какво правиш в Газа, Ерусалим. Никой в света не те обича (...) Трябва да знаеш следното: не се занимавай с угнетени хора. Не се занимавай с нас! Не чакай от нас положителна дума, когато не постъпваш честно“.

В следващ свой туит Нетаняху заяви, че „Ердоган не е свикнал да му отговарят, но трябва да започне да привиква. Този, който окупира Северен Кипър, нахлува на кюрдски територия и избива мирни граждани в Африн не може да ни проповядва морал и ценности“.

В петък десетки хиляди палестинци се събраха близо до границата с Израел на протести, които трябва да продължат шест седмици. В тях се настоява за правото на завръщане на палестинските бежанци, които са избягали или са били прогонени от домовете си във войната, последвала създаването на държавата Израел през 1948 г.

Най-малко 15 палестинци, които се доближили до граничните ограждения, са били застреляни от израелски войници, а над 1400 са били ранени по данни на здравното министерство на Ивицата Газа. Израелската армия заяви, че е открила огън по протестиращи, които са замеряли войниците с камъни или коктейли „Молотов“, стреляли са по тях или са се опитали да проникнат в Израел през граничните ограждения.

Управляващото в Газа движение „Хамас“ заяви, че петима от загиналите са членове на въоръженото му крило. Според Израел, който определя „Хамас“ като терористична организация, осем от убитите са били членове на групировката, а други двама са били членове на различни екстремистки фракции.

Използвани са материали на БТА