Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази специална благодарност на министър-председателя Бойко Борисов за домакинството на срещата на върха ЕС – Турция, която ще се състои тази вечер във Варна.

Ердоган направи това изявление пред журналисти преди да отпътува за участие в срещата от летище "Ататюрк" в Истанбул.

Той подчерта, че "с премиера на съседна приятелска България Борисов ще обсъдим въпроси, които са от интерес на двата народа, както и от регионален интерес".

Ердоган заяви, че очаква решенията от срещата във Варна да активизират по-нататъшните връзки на Турция с ЕС, подчертавайки, че това ще бъде петата поредна с представителите на Брюксел. Европейското членство е стратегическа цел на Турция, подчерта Ердоган, цитиран от БТА.

Той посочи, че връзките на Турция с Европа имат дълбоки корени.

"Но ние ще припомним на нашите събеседници, че вече нямаме търпение да понасяме двойния стандарт. Ще изразя пред европейските лидери очакването да се премахнат изкуствените пречки в преговорния процес за еврокандидатурата на Турция. Ние няма да допуснем среди, чиито злонамерени намерения добре познаваме, да отнемат правото, което Турция е заслужила да бъде приета за член на ЕС", каза Ердоган.

Турският президент заяви, че ще поиска от европейските представители да изпълнят дадените обещания.

Мигрантското споразумение от 18 март 2016 г. и конкретните стъпки, които предстои да бъдат предприети, ще бъдат предмет на обсъждане. Турция е изпълнила това, което обеща по мигрантското споразумение и в това отношение е много по-напред от други европейски държави.

Визовата либерализация за турските граждани също ще бъде предмет на срещата, съобщи Ердоган като заяви, че ЕС не е изпълнил дадените обещания. Той допълни, че ще поиска да бъдат направени конкретни стъпки по мигрантското споразумение и изплащането на обещаните 3 млрд. долара на турската страна.

По думите на Ердоган актуализацията на митническото споразумение, отварянето на нови преговорни глави и сътрудничеството в борбата срещу терора ще бъдат темите, които той ще постави на срещата и ще поиска да бъдат предприети конкретни стъпки по тяхното разрешаване.

Вниманието в Турция се насочи към Варна. Тази вечер в 21 ч. в резиденция Евксиноград край Варна ще започне срещата на върха ЕС – Турция.

В нея ще участват висшите представители на Брюксел Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск и Бойко Борисов от една страна, и турският президент Ердоган от друга. Предвижда се срещата да премине под формата на вечеря, която се планира да продължи два часа, но е възможно и да бъде удължена. Предвижда се след срещата да се състои пресконференция.

Ердоган ще се придружава от външния министър Мевлют Чавушоглу, министъра по европейските въпроси и главен преговарящ Йомер Челик, министъра на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак, министъра на икономиката Нихат Зейбекчи и министъра на търговията Бюлент Тюфекчи. Група отговорни служители и представители на водещи медии придружават Ердоган.

Засега повече от сигурно е, че турският държавен глава ще се върне още тази вечер, коментират медиите, които съобщават също, че във Варна се подготвят протести срещу Ердоган.

Анализаторът от телевизионния канал НТВ Гюлденер Сонумут определи срещата във Варна като "критичен ден за отношенията между Турция и ЕС" .

"Срещата във Варна ще бъде трудна. Подходът, който демонстрира Евросъюзът, е само в посока на неговите интереси. Ще бъдат взети обаче решения, които ще са от полза за сигурността на региона", заяви вицепремиерът Фикри Ъшък преди отпътуването на турската делегация.

Говорителят на правителството Махир Юнел в участие на живо по телевизията каза следното: "Много пъти вече заявихме пред ЕС, че нямаме никакво намерение да отстъпваме от дадената дума. Има дадени насрещни обещания, има някои въпроси, които ние сме повдигали неведнъж, както и процес, който следваме. Трябва да се изпълнят дадените обещания. ЕС трябва да види, че Турция се бори с терористичните групи в четири области.

Турция изпълнява своите задължения по мигрантското споразумение. Проведоха се разговори във връзка с визовата либерализация, представихме и нашите искания. Въпреки че изпълнихме нашите задължения, ЕС създава отношение като че ли визовата либерализация и трите млрд. евро от митническото споразумение Турция си присвоява. Но това не е вярно. Тези средства се използват в рамките на планиран и бюджетно разчетен процес за издръжка на бежанците."

Според турските източници се предвижда Ердоган да предостави на европейските си събеседници видеоматериали за грижите на турската страна за сирийските бежанци, както и да даде брифинг за операцията „Маслинова клонка” в Африн.