Турският президент Реджеп Ердоган планира да превърне прочутата християнска базилика "Света София" в Истанбул отново в джамия. В момента сградата е музей.

Какви са мотивите?

Емблематичният храм "Св. София" се приема за най-значимия паметник на византийското изкуство. Съвременната сграда е изградена през 6-и век от император Юстиниан I, който иска да създаде най-големия и велик храм в историята. Не са пестени никакви средства.

В продължение на близо 1000 години "Св. София" е била най-големият християнски храм в света. През 15ти век османците я превръщат в джамия, след като превземат Константинопол. По-късно вдигат и минарета. През 1935 година "Св. София" престава да бъде джамия и е обявена за музей.

Съвременната сграда на "Св. София" е издигната през 537-ма година като патриаршески храм на Източната римска империя. След превземането на Константинопол през 1453та е превърната в джамия и става главна джамия на Истанбул.

Този храм не е нито Синята джамия, нито пък джамията на Сюлейман Великолепни, а именно "Св. София", поради факта, че тук е изпълнена първата петъчна молитва, обяснява Асан Ристемов от Бурса.

През годините притежава статута на вакъфски имот. Днес "Св. София" е музей и част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Турският вестник "Хюриет" цитира телевизионно интервю на президента Ердоган, от което става ясно, че емблематичната сграда отново може да стане джамия.

"Това не е ненормално предложение. Не е нещо невъзможно. Може лесно да бъде направено. Дори може да се джамия "Св. София", вместо музей. Така всеки да може да я посети без такса", пише в. "Хюриет".

Изказването идва в отговор на въпрос дали турските граждани ще може да посещават "Св. София" безплатно. Сега таксата е 10 долара. Анализаторите разглеждат изказването в контекста на предстоящите местни избори на 31 март.

"Ердоган не за първи път се заиграва със "Св. София". Темата е много благодатна. Успява да мобилизира своите избиратели. Показва, че той управлява страната, той е най-силният. Също така много силен коз за външнополитическата ситуация", обяснява Тайфур Хюсеин – журналист и анализатор.

Статутът на "Св. София" е чувствителна тема за турския народ, тъй като храмът символизира могъществото на исляма и Османската империя.