Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаря по телефона с руския си колега Владимир Путин, съобщи турската частна телевизия НТВ. Тема на обсъждане са били Конгресът за сирийски национален диалог в Сочи и развитията в Сирия, по-конкретно в района на Африн, където турската армия извършва военна операция от 20 януари.

Според източник от турското президентство Ердоган и Путин са се договорили да ускорят усилията за създаване на наблюдателни пунктове в северозападната сирийска провинция Идлиб, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В разговора е било изтъкнато, че въпреки проблемите на срещата в Сочи резултатът от нея е осигурил важно постижение, отбелязва НТВ.

Пресслужбата на Кремъл също информира за разговора, като посочи, че двамата лидери са подчертали важността на изпълнението на договореностите от Сочи, насочени към ефективното придвижване на процеса за политическо уреждане на кризата в Сирия, предаде ТАСС.

Сред обсъдените въпроси са били и координирането на усилията на двете страни за осигуряване на трайно функциониране на зоните за деескалация, както и взаимодействието между тях в процеса от Астана, отбелязва още ТАСС.  

Предишният телефонен разговор между Ердоган и Путин се състоя на 23 януари.